9/17/2013

17. Typografia

Alkuperältään typografialla on tarkoitettu vain kirjasintyyppejä ja niiden suunnittelua, mutta nykyään typografialla on paljon suurempi merkitys sen käsittäessä minkä tahansa paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua (esim. fontit, värit, asettelu, imago). Typografian vaikutus näkyy kaikkialla, kuten esimerkiksi kirjoissa, julisteissa ja sanomalehdissä.

Kirjasintyypit (fontit) jaetaan viiteen eri ryhmään, joiden lisäksi käytetään monia erilaisia erikoismerkkejä ja kuvafontteja. Ensimmäinen ryhmä on antiikva eli kaikista yleisin fontti painotekstissä ja se on kehittynyt 1300-luvulla. Fontti on päätteellinen eli kirjaimet seisovat ikäänkuin ohuen jalustan päällä, siinä on paksuuseroja ja kirjain liittyy päätteeseen pyöreästi sekä sen perusmuoto on soikio. Toisena ryhmänä on groteski, joka on päätteetön eli fontissa ei ole paksuuseroja ja siinä on pylväitä, ympyröitä ja puoliympyröitä, kuin tikkukirjaimia. WWW-sivuilla groteski on käytetympi fontti kuin antiikva, koska sen luettavuus on parempi. Kolmas ryhmä on egyptienne, joka on lähinnä kahden edellisen fontin sekoitus; sekä päätteellinen että tasapaksu ja pyöreä, jonka päätteet ovat lähes samanpaksuisia kuin kirjain muutenkin ja liittymäkohta on suorakulma eikä paksuuseroja juurikaan ole. Neljäs ryhmä on fraktuura, joka on hyvin koristeellinen ja keskiajalla kehittynyt fontti. 100 vuotta sitten sitä pidettiin ainoana oikeana fonttina. Viides ja viimeinen ryhmä on kalligrafiset, joka tarkoittaa siis sitä, että kalligrafiset kirjasintyypit ovat käsintehtyä kaunokirjoitusta.

Semiotiikka on tieteenhaara, joka tutkii merkkejä, niiden tuottamista, tulkintaa ja käyttöä. Semioottisesti merkki on jotakin joka edustaa jotakin jollekin jossakin suhteessa. Mikään merkki ei edusta vain yhtä kategoriaa, vaan näkökulman muuttuessa niistä löytyy erilaisia merkityksiä. Logo, joka edustaa esimerkiksi jotain brändiä, on tunnetuin merkki kaikista. Ikoni ilmaisee samanlaisuuden, indeksi jatkuvuuden ja symboli sopimuksen. 

Fonttien valinnassa leipätekstissä käytetään yksinkertaisia ja helppolukuisia fontteja, mutta otsikot voivat olla koristeellisempia. Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että jos leipäteksti on päätteetön, tulee otsikoksi päätteellinen tai päinvastoin. Molempiin sopii myös sama fontti erivahvuisena ja -kokoisena, mutta eivät saman ryhmän eri tyypit eivätkä sellaiset fontit, jotka ovat samankaltaisia, mutta eivät samanlaisia.
Jos haluat, voit valita pääotsikkoon jonkin erikoisemman fontin, mutta silloin siitä täytyy tehdä kuva. Tekstiin ei sovi kaksi erilaista päätteellistä fonttia. Päätteetön groteski sopii itsensä sekä minkä tahansa saman tai jonkin toisen ryhmän fonttien kanssa ja fantasia- ja kalligrafiset fontit taas sopivat kaikkien muiden tyyppien yhteydessä.

Kapiteelit: pieniä isoja kirjaimia, mutta lauseen aloittava kirjain on isompi kuin muut selkeyden vuoksi.
Versaalit: isoja kirjaimia.
Gemenat: pieniä kirjaimia.


Leipätekstin korostukseen eli vaikkapa kappaleen ensimmäisiin sanoihin sopii lihavointi, kursivointi, sisennykset, reunaviiva, suurempi pistekoko tai kapiteeli. Alleviivauksia ja väriä ei kannata käyttää, sillä ne sekoittuvat todella helposti linkkeihin. Tekstissä olevia asioita ei kuitenkaan kannata korostaa liikaa, sillä orostukset on tarkoitettu olennaisten avainsanojen löytämiseksi. Leipätekstissä ei myöskään pidä käyttää liian suurta pistekokoa, sillä se hidastaa ja laittaa luettavuutta.

Pistekoko on mittayksikkö ja sillä määritellään fontin koko ja yksi piste on mitaltaan 0,376 mm. Leipäteksti ja otsikot ovat aina erikokoisia, -vahvuisia ja / tai -värisiä. Leipätekstin väriksi sopii parhaiten tummat värit ja taustavärin kannattaa olla vaikkapa todella vaalean beige.

Tekstissä rivit eivät saa olla liian pitkiä ja ulottua näytön laidasta laitaan; paras pituus olisi noin 85-90% sivuston leveydestä. Netissä myös kappalejako on tärkeä ja se tulisikin tehdä noin 5-7 rivin välein. Tekstiä voi tasata oikealle, vasemmalle tai keskelle, mutta on muistettava, että ei tasausta ilman tavutusta. Rivinväleillä on myös suuri merkitys luettavuuteen.

Loppumerkkiä käytetään tekstin päättymisen osoituksena ja myös WWW-sivuilla se sopii hyvin esimerkiksi lyhyistä erillisistä teksteistä koostuville sivuille. 

Kultaisella leikkauksella sivuston saa harmoniseksi ja siistiksi kokonaisuudeksi. WWW-sivuilla tasapainolla on merkitystä, sillä se tarkoittaa sitä miten erilaiset massat pitävät toisensa tasapainossa. Symmetrialla ja epäymmetrialla saadaan mielenkiintoa WWW-sivuihin tylsän ja jäykän asettelun sijaan. WWW-sivuja suunniteltaessa tärkeä huomioonotettava asia on se, että se pysyy luku- ja katselukelpoisena myös tulostettaessa. 

Valitsemani fontit:




9/13/2013

16. Logojen mietiskelyä


Logon värit sopivat yritykseni värimaailmaan, koska yritys on varsinaiselta värimaailmaltaan (lattia, seinät, katto) vaalea, mutta kaikki yksityiskohdat ovat vaalenpunaisia ja pinkkejä. Fontti on myös yritykseen sopiva, koska se on kaunis ja selkeä.


 Tämänkin logon värit sopivat yritykseeni ja lisäksi logossa oleva naisen siluetti korostaa yrityksen kohderyhmää, joka on naiset. Värit ovat kauniit ja harmoniset, eivätkä liian päällekäyvät ja kirkkaat. Fontti on sama kuin edellisessä, koska se on mielestäni vaihtoehdoista paras ja sopii parhaiten yritykseeni. Tämä logo on suosikkini.

 Tämä logo on yksinkertainen ja oikeastaan ihan kiva. Logon pienet kuvat sopivat yritykseeni, koska yritys tarjoaa kampaaja- ja parturipalveluita muiden palvelujen ohella. Logosta siis näkee suoraan, mitä yritys tarjoaa. Fontti on sama kuin edellisissäkin, sillä se on mielestäni paras.
 

 

9/10/2013

15. Väripaletti yritykselle

Väripaletti yritykselleni
 
  

14. Värien luonne

Punainen (toiminnallisuus, vitaalisuus): Punainen liittyy elämääni tällä hetkellä, koska käyn kahta koulua yhtäaikaa eli pitää olla toiminnallinen ja vireyttä pitäisi myös löytyä, jotta jaksaa opiskella. Punaisen liitän opiskeluun.

Oranssi (rauhattomuus, ärsyttävyys): Oranssi on varmaan ollut vahvimmillaan elämässäni nyt tämän syksyn aikana, koska kurssien keskenjäänti ja lukioon meneminen ja lukion kurssit ärsyttävät todella paljon ja olen kokoajan rauhaton. Oranssi tuo mieleeni stressin ja tavallaan ahdistuksen.

Keltainen (iloisuus): Keltainen on vahvimmillaan aina kesäisin kun aurinko paistaa myös keltaisena eikä ole turhaa stressiä. Keltainen on iloa, mitä esimerkiksi lapsuus ja ala-aste olivat.

Vihreä (kärsivällisyys, levottomuus): Vihreä on mielestäni rauhallinen väri ja liitän sen ehdottomasti kärsivällisyyteen ja levollisuuteen, en levottomuuteen. Se tuo mieleen luonnon.

Sininen (levollisuus, rauhallisuus): Sinisestä tulee mieleen kaikki illat ja yöt, kun saa rauhoittua kokonaan ja ruveta nukkumaan. Myös kaikki kesät mökillä sinisen järven ääressä tulevat mieleen kyseisestä väristä.

Violetti (raskasmielisyys, surullisuus): Violetista tulee mieleen ukin kuolema kesällä, sekä kaikki muut harmittavat ja surulliset asiat mitä viimeisimpien vuosien aikana on tapahtunut sekä itselle, että läheisille.

Valkoinen (siisteys, vaatimattomuus): Valkoinen on puhdas ja kaunis väri. Se on rauhoittava ja siitä tulee mieleen iloiset tapahtumat kuten häät ja ristiäiset.

Musta (huono mielikuvitus): Mustan yhdistän ehdottomasti pahoihin tapahtumiin ja se ei ole yhtään iloinen väri. Se on synkkä ja tunkkainen eikä tuo mieleen mitään hyviä muistoja. Sen voisi liittää yhteen violetin kanssa.

Vaaleanpunainen: Hempeä ja rauhoittava väri, joka tuo mieleen kauneuden ja läheisyyden. Se on onnellisuuden ja unelmien väri.

9/03/2013

13. Hahmo




12. Kukkahattutäti


11. Logo, liikemerkki, tunnus


Logo: Logoa käytetään yleensä toiminimestä, tavaramerkistä tai brändistä. Logo perustuu usein olemassa olevaan kirjasintyyppiin, mutta sitä on usein muokattu edelleen muokkaamalla kirjainten ulkonäköä, sijoittelua ja suhteellista kokoa. Hyvä logo on selkeä ja yksinkertainen, toimii pienessä ja isossa koossa, sekä ilmentää yrityksen toiminta-ajatusta.

Liikemerkki: Liikemerkeissä voidaan käyttää symboliikkaa, mutta selkeys on yksi hyvän liikemerkin kriteeri. Liikemerkit ovat usein pitkäikäisiä tunnistettavuuden saavuttamiseksi, mutta joskus vanhentunut liikemerkki uusitaan, jotta se viestisi paremmin yrityksen nykytilasta. Esimerkiksi Applen omena-liikemerkki on erittäin tunnettu. Pelkän liikemerkin käyttö vaatii sen, että yritys on tarpeeksi tunnettu, jotta se osataan yhdistää oikein.

Tunnus: Y-tunnus, eli yritystunnus on yrityksen tai yhteisön yksilöimiseen käytetty, viranomaisten myöntämä tunnus. Y-tunnus koostuu kahdeksasta numerosta, joista viimeinen on tarkistenumero. Yrityksellä tai yhteisöllä voi olla vain yksi Y-tunnus.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Logo , http://fi.wikipedia.org/wiki/Graafinen_ilme , http://www.raumankarinmainos.fi/Graafinen-suunnittelu-ja-taittotyoet/Mikae-on-logo-ja-liikemerkki , http://fi.wikipedia.org/wiki/Y-tunnus

9/02/2013

10. Oma yritys


Päätin perustaa kauneudenhoito- ja hyvinvointialan yrityksen nimeltä Riinan Salonki. Kohderyhmänä ovat naiset 17-vuotiaista ylöspäin, yläikärajaa ei ole. Yritys tarjoaa parturi- ja kampaamopalveluita, kosmetologipalveluita sekä erilaisia hierontoja. Asiakkaalla on myös mahdollisuus ostaa kosmetiikkaa (ihonhoito ja meikit) sekä hiustenhoitotuotteita. Värimaailmaltaan yritys olisi vaalea ja harmoninen.





9. Saman alan yritykset






Salon Mango (http://www.salonmango.fi/)

Salon Mango tarjoaa korkealaatuisia kauneudenhoitopalveluita pääasiallisesti naisille. Se sijaitsee Iisalmen keskustassa ja tarjoaa myös joustavat aukioloajat. Yrityksen värimaailma koostuu lähinnä vihreän sävyistä, kuten jo logostakin käy ilmi. Logo on hyvin yksinkertainen ja pelkistetty niin fontiltaan kuin värimaailmaltaankin. Nimi kertoo yrityksen alan ja se on mieleenjäävä.










Kauneuskeskus Hymy.in (http://www.hymyin.fi/)

Kauneuskeskus Hymy.in tarjoaa kauneudenhoitoon liittyviä palveluita mielestäni lähinnä naisille, mutta nettisivujensa mukaan myös miehille. Hymy.in sijaitsee myös Iisalmen keskustassa, Keisarinkulmalla. Yrityksen tarjonta on todella kattava, sillä kauneudenhoidon lisäksi Hymy.in tarjoaa myös mahdollisuutta stailattuun valokuvaukseen, joka tapahtuu yhteistyössä samassa liiketilassa toimivan Kuva Tuuloksen kanssa. Värimaailmaltaan yritys on hyvin rauhallinen, sillä liikkeessä on paljon vaaleita, pastellisia sävyjä. Yrityksen logo on kaunis ja siisti. Nimi kertoo, mitä yritys tarjoaa ja mikä sen ala on.








Hiuk-Set Second Edition (http://www.hiuk-set.fi/)

Hiuk-Set Second Edition on Iisalmessa ja Varkaudessa sijaitseva  kauneudenhoitoalan yritys. Se tarjoaa suurimmaksi osaksi parturi- ja kampaamopalveluita miehille ja naisille, mutta liikkeessä on mahdollisuus ottaa myös esimerkiksi geelikynnet. Hiuk-Set sijaitsee edellämainittujen tapaan Iisalmen keskustassa. Värimaailma Hiuk-Setissa on mielestäni kohtuullisen räikeä, joskaan ei liian värikäs. Yrityksen logo on selkeä ja yksinkertainen ja nimestä käy hyvin ilmi se, mikä yrityksen pääala on. Nimi on myös iskevä ja mieleenjäävä.

8/13/2013

8. Tavoitteet kurssille

Haluan oppia suunnittelemaan yleisilmettä yritykselle ja käyttämään tietoteknisiä alan sovelluksia. Tavoitteenani on myös sisäistää opitut asiat niin, että osaan käyttää tietojani ja taitojani myös tulevaisuudessa työelämässä.

Tavoitteeseen pääsen kuuntelemalla ja tekemällä tunneilla, sillä vain tekemällä oppii.






 
 

7. Ja nyt se alkaa...

Koulu nimittäin!

Kesä oli ja meni ja kouluun oli ihan mukava tulla taas. Tuleva vuosi tuo varmasti uusia haasteita ja kavereita työharjottelun, lukion ja kopiksen välillä pomppimisen sekä vanhojentanssien myötä.

Kunhan vaan motivaatiota riittää tarpeeksi niin tästäkin kouluvuodesta selvitään varmasti kunnialla läpi.